Studenti vytvořili na Facebooku „radar“ na gaye. Studování přes iTunes.

Studenti vytvořili na Facebooku „radar“ na gaye. Studování přes iTunes.

Přehled aktuální zpráv ze studentského života očima světových médií pro vás shrnula Míša Raková.

Český bábel (Bára Procházková, Michal Komárek)

> odkaz

Týdeník Respekt uveřejnil na svých webových stránkách rozsáhlý materiál o Češích a cizích jazycích. Problémy s angličtinou mají podle odborníků na lidské zdroje i lidé s vysokoškolským diplomem, nejčastěji z VŠE. „Naše školy nejsou schopné připravit žáky a studenty na to, aby v cizím jazyce komunikovali, aby jim byl k něčemu užitečný. Stále jsme spíš přeborníci v soutěži o koncovky minulých časů.“ Na školách se učí hlavně gramatika, neklade se až takový důraz na praktické použití. Mnohem lépe s jazykovou výchovou jsou na tom například v Polsku nebo Rumunsku: „Jsou ochotni víc investovat do toho, aby se dostali do světa, aby třeba utekli chudobě u nich doma. My si tady žijeme pořád příliš dobře, jsme líní, nemáme velkou potřebu vyrážet někam do světa.“

Studenta: I'm on the Headway to hell..

Hledáte lékařská tajemství? Zkuste facebook.

> odkaz

Britský týdeník New Scientist uveřejnil výsledky průzkumu, který vyšel v publikaci Journal of the American Medical Association. Z něj vyplývá, že asi 13 procent amerických zdravotnických škol zaznamenalo, že jejich studenti uveřejnili na blozích nebo sociálních sítích citlivé informace o pacientech. Medici sice neprozradili konkrétní jména, ale publikovali natolik podrobné informace o zdravotním stavu či nemocnicích, že by pro pacienty nebo jejich rodinné příslušníky nebylo těžké odvodit, o koho se jedná.

Studenta: Zkontrolujte si profil svého urologa nebo gynekologa.

Univerzita zdarma a do kapsy pomocí iTunes U(Lukáš Gregor)

> odkaz

Služba iTunes U (Univesities) umožňuje svým uživatelům studovat trochu jinak. Pomocí této aplikace si do svého počítače nebo iPhonu můžete stáhnout více než 200 000 zvukových i audiovizuálních souborů, které vzešly z dílen desítek univerzit z celého světa. Nabídka je přehledně členěna do kategorií – od umění přes architekturu až po historii. Mezi soubory najdete záznamy z přednášek nebo i samostatné vzdělávací pořady z TV. To nejlepší nakonec: vše je zdarma. Článek vyšel na www.radiotv.cz.

Studenta: Přednášky na státních školách jsou také zdarma :)

Projekt Gaydar (Carolyn Y. Johnson)

> odkaz 1

> odkaz 2

V americkém deníku Boston Globe upozorňují na nový vynález studentů z MIT (Massachusetts Institute of Technology) takzvaný “Gaydar”. Univerzitní projekt prý dokáže podle přátel z profilu na facebooku určit, jestli je jeho majitel homosexuál. Podle slov svých tvůrců je program, který vznikl jako seminární práce do školy, velmi přesný hlavně u uživatelů mužského pohlaví. Zpráva rozvířila už stokrát omleté téma o ztrátě soukromí na sociálních sítích.

Studenta: Že bychom konečně u některých "celebrit" jejich orientaci přestali věštit z koule? :-)

Připravila: Míša Raková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější