Studenti bojují za své profesory na Facebooku!

Studenti bojují za své profesory na Facebooku!

Každý jistě slyšel o kauze, která se odehrála a stále ještě má své pokračování na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Odhalení skandálu bylo úspěchem Akreditační komise a hlavně její předsedkyně prof. Vladimíry Dvořákové. Nyní se mluví o jejím odvolání a studenti organizují na Facebooku petici na její podporu.

Prof. Dvořáková se totiž zasloužila o to, že se kauza nezametla pod koberec a dobírá se správného konce. I přesto, že kauza má tak velký politický rozsah, Vladimíra Dvořáková jej prozatím dokázala ustát, otázkou ovšem zůstává, na jak dlouho.

Již tak velký politický tlak ještě zesílil - ministr obrany, ministryně spravedlnosti a ministerstvo zdravotnictví se rozhodli, že prof. Dvořáková již není vhodná kandidátka na post předsedkyně Akreditační komise, a proto se chtějí postarat, aby při nadcházející volbě nového předsedy neměla šanci místo obhájit. Jako důvod uvádějí, že komunikuje s veřejností a informuje společnost o vývoji kauzy.

„Přijde mi smutné, když se tito ministři a dokonce i vedoucí úřadu vlády snaží mluvit do kompetencí ministerstva školství a jeho ministryně Miroslavy Kopicové, aniž by k tomu měly kompetence. Na druhou stranu se mi zdá bohužel vcelku typické házet klacky pod nohy schopným lidem, kterým se konečně povedlo něco, za co stojí bojovat,“ říká Michal Dúbravský, který na Facebooku založil skupinu „Stojím za prof. Vladimírou Dvořákovou“. Jeho aktivitu podpořilo dosud více než 2300 studentů.

Foto: Studenta

„Podle komentářů na zdi má podporu ze všech možných stran a to jsem opravdu rád, kladně se dokonce vyjádřil i současný děkan Právnické fakulty v Plzni Jiří Pospíšil. Měl jsem s paní profesorkou tu čest párkrát mluvit a docházet na její přednášky, a i to je jeden z hlavních důvodů, kvůli kterým jsem se za ní postavil. Je to výborná profesorka s obrovským přehledem a hlavně ví, co je správné. Proto za ní stojím, s klidem mohu říct, že jako předsedkyně Akreditační komise je to žena na správném místě,“ dodává zakladatel skupiny Michal Dúbravský.

Případ prof. Dvořákové není ani zdaleka jediný, kdy studenti na Facebooku vyjadřují podporu svým kantorům. Dalším je například skupina „Stojím za prof. Josefem Fialou“, ve které se shromáždilo více než 1400 na podporu svého kantora z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Profesor Josef Fiala byl sesazen z pozice vedoucího Katedry občanského práva na Právnické fakultě MUNI poté, co byly objeveny dvě závěrečné práce, které byly označeny za plagiáty a se kterými přišel prof. Fiala do styku. Jeho studenti, absolventi a i kolegové z fakulty se ovšem domnívají, že jde o shodu náhod a k potrestání prof. Fialy není důvod. Více v reportáži brněnské TV.

Tomas Karlikus

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější