Seznamy přátel na Facebooku: jak je vytvořit a používat?

Na Facebooku si může každý pro své vlastní potřeby vytvářet seznamy přátel. K čemu je to dobré? Hlavním motivem může být ochrana soukromí, neboť pro každou skupinu lze nastavit různou úroveň. Důvodů proč si takové skupiny založit se ale najde mnohem více

Skutečnost, že máte na Facebooku někoho mezi přáteli, ještě nutně neznamená, že se daná osoba  musí dostat ke všem informacím, které sdílíte. Pokud máte takovýchto lidí více, vyplatí se vytvořit jejich seznamy, a těm pak nastavit různé úrovně soukromí.

Vytvářet seznamy přátel lze například v záložce Účet-Upravit možnosti přátel. Máte-li jich více než dva, můžete přátele snadno přidávat do seznamů či je z nich odebírat pomocí rozbalovací nabídky, která se zobrazí vedle jejich jmen na stránce Přátelé.

Seznamy přátel a ochrana soukromí

V nastavení soukromí (Účet-Nastavení soukromí-Upravit nastavení) není problém detailně nastavit, co se má komu zobrazovat/nezobrazovat, ať už se jedná o aktualizaci stavů, sdílení fotek, informace o vztazích, datum narození atd. U každé této položky se nachází rozbalovací seznam, přičemž nás bude zajímat možnost „Přizpůsobit“.

A právě zde nacházejí uplatnění i vytvořené seznamy přátel, které je možné vybrat buď pro volbu „Nastavit možnost zobrazit tento obsah pro“, nebo „Skrýt pro“. Nutno dodat, že se jedná o výchozí nastavení, bude se tedy týkat veškerého sdíleného obsahu, k němuž se toto omezení vztahuje. Chcete-li ovšem, aby se omezení týkalo pouze jednoho konkrétního příspěvku vkládaného na hlavní stránce, před jeho odeslání klikněte na ikonu zámku. Postup je pak totožný.

Seznamy přátel a Chat

Seznamy přátel najdou také své uplatnění u funkce Chat, kde se vaši přátelé objeví podle zařazení do jednotlivých skupin. To vám jednak usnadní orientaci (pokud máte mnoho přátel), ale především u libovolného seznamu umožní vybrat možnost „Odpojit se“, čímž se pro tyto přátele zneviditelníte, zatímco pro ostatní zůstanete online a budete s nimi moci chatovat. Zároveň si také můžete určit, které seznamy přátel se mají v Chatu zobrazovat a které ne.

Další možnosti

Chcete-li poslat zprávu prostřednictvím Facebooku, adresátem může být konkrétní přítel, ale také seznam přátel. Zde je ovšem jedno poměrně drsné omezení – hromadnou zprávu lze poslat pouze té skupině, jejíž počet členů nepřesahuje 20.

Na hlavní stránce Facebooku se standardně objevují nejnovější příspěvky (případně po přepnutí hlavní příspěvky). Rovněž se zde nachází rozbalovací nabídka umožňující filtrovat příspěvky podle obsahu, takže uvidíte například pouze aktualizace stavů, nebo fotky apod. Dalšími filtry jsou pak i vámi vytvořené seznamy, tím pádem můžete procházet příspěvky pouze vybrané skupiny přátel.

Jiří Pešek

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější