Jak zabránit označování fotek a nevhodným komentářům na Facebooku?

Jak zabránit označování fotek a nevhodným komentářům na Facebooku?

Ochrana soukromí na Facebooku je věčné téma. Tentokrát se podíváme na to, jak se bránit před nežádoucími komentáři a vkládáním příspěvků na vaši zeď. V této souvislosti se zmíníme i o problematice označování na fotkách a videích.

V jednom z předchozích článků jsme se věnovali tomu, jak sdílet na Facebooku obsah pouze určitým lidem. To je sice dobrý způsob, jak předejít případným nepříjemnostem, sám o sobě vám ale plnou ochranu soukromí nezaručí.  Na druhé straně je totiž obsah (komentáře, fotky atd.), který zde sdílí ostatní a nějakým způsobem se dotýká vaší osoby. I ten však můžete mít (alespoň částečně)pod kontrolou.

Komentáře k vašim příspěvkům

Máte už dost přihlouplých komentářů vašeho rádoby vtipného kamaráda k vašim vysoce intelektuálním statusům? Možností, jak jim zabránit, je hned několik. Tou nejjednodušší, ale zároveň nejpřísnější variantou je nastavit, aby se dotyčné osobě (případně seznamu přátel) vaše příspěvky vůbec nezobrazily. Naštěstí není potřeba na to jít takto razantně, neboť existuje mnohem elegantnější způsob. V nastavení soukromí lze určit, kdo tyto příspěvky smí či nesmí komentovat. Kromě aktualizací stavů je brán v potaz jednak všechen váš sdílený obsah na zdi (fotky, videa, odkazy apod.), ale také vše od vašich přátel. V praxi to pak vypadá tak, že se takto „zablokovaným“ lidem u vašich příspěvků vůbec neobjeví možnosti „Přidat komentář“ a „To se mi líbí“.

Foto: Studenta

Příspěvky na zdi

Zakázat lze rovněž to, aby přátelé přidávali příspěvky na vaši zeď. Stačí pouze zaškrtnout příslušnou kolonku a přátelé budou mít se psaním vzkazů a vkládání jiného obsahu na vaši zeď utrum. (Tip: Pokud tuto volbu použijete, nezapomeňte si ji pak na své narozeniny zrušit, jinak obdržíte mnohem méně blahopřání ). Bohužel nebo bohudík, zákaz vkládání platí pro celý seznam přátel, nelze ho uplatnit pouze pro určitou skupinu či jednotlivce jako v předchozím případě.

Chcete-li ovšem zamezit vkládání příspěvků na vaši zeď z důvodu, aby si je nepřečetl někdo jiný, není třeba tuto možnost kompletně zakazovat.  Můžete si totiž přímo zvolit, komu se tyto příspěvky mohou či nemohou zobrazovat. Volba „Kdo uvidí příspěvky na zdi od mých přátel“ například počítá i s tím, že je uvidíte jenom vy a pro ostatní přátele tak zůstanou skryté.

Označení na fotkách přáteli

Zřejmě už jste se setkali s tím, že vás někdo označil na fotce, o jejíž publikování jste zrovna dvakrát nestáli. I na podobné situace naštěstí Facebook pamatuje. Tedy aby bylo jasno, vkládání fotek a označení vaší osoby nikterak nezabráníte (můžete se jedině odznačit, to už ale může být pozdě), je ovšem možné stanovit, komu se fotky a videa, na kterých vás někdo označí, znázorní.

Pozn: Všechny popsané úpravy lze realizovat v Nastavení soukromí-Upravit nastavení-To, co sdílí ostatní.

Jiří Pešek

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější