Facebook: jak si správně nastavit zabezpečení svého soukromí?

Facebook: jak si správně nastavit zabezpečení svého soukromí?

Facebook před nedávnem zavedl nové bezpečnostní opatření. Nyní si každý uživatel může nastavit, aby veškerá komunikace v rámci této sociální sítě byla šifrována a nemohlo tak dojít k jakémukoliv úniku dat! Jak na správné nastavení?

O bezpečnější užívání Facebooku se nově stará protokol HTTPS, se kterým se běžně můžeme setkat například v rámci internetového bankovnictví nebo při jakékoli platbě na internetu. Jenom pro upřesnění – HTTPS není u Facebooku úplnou novinkou, dříve se však používal pouze u přihlašování, nebo ho bylo nutné zadávat ručně v adresním řádku.

Foto: Studenta

Co je tedy nového?

Na rozdíl od klasického internetového protokolu HTTP je veškerá komunikace přes HTTPS šifrována (koncové „s“ značí „secure“), tudíž nemůže snadno dojít k odchycení přenášených dat. Chcete-li tento režim aktivovat, přejděte na stránku Nastavení účtu, kde u možnosti Zabezpečení účtu dejte „změnit“, následně zaškrtněte patřičnou volbu a uložte. Zabezpečené procházení doporučujeme aktivovat zejména v případě, přistupujete-li k Facebooku přes nezabezpečenou Wi-fi síť, například v kavárně apod. Tím předejdete riziku, že někdo odchytí vámi přenášená data a získá přístup k vašemu účtu, což za normálních okolností nepředstavuje pro zkušenějšího uživatele příliš velký problém.

Foto: Studenta

Jak poznám, že jsem si zabezpečení nastavil/a správně?

Po aktivaci zabezpečeného prohlížení by měly adresy v adresním řádku vašeho prohlížeče začínat na „https://“.  Pro úplnost – použití HTTPS mírně zpomaluje komunikaci, což je způsobeno šifrováním dat. Nejde ovšem o nic dramatického, v praxi to zřejmě ani nepoznáte. Problém může nastat snad jen u některých aplikací třetích stran (hry apod.), které HTTPS nepodporují a nemusejí jít tedy spustit.

Jiří Pešek

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější