Chcete svou identitu na Facebooku před určitými lidmi skrýt? Víme jak na to!

Nepochybně existuje alespoň jedna osoba, o jejímž přátelství na Facebooku zrovna dvakrát nestojíte (šéf, tchýně, ex, apod.). Jenže co když ona jo? Pokud se neřídíte heslem „přátele si drž u těla, nepřátele ještě blíž“, budete nejspíše řešit dilema, zdali navržené přátelství s danou osobou ve virtuálním světě potvrdit, nebo odmítnout. Tomu se ovšem dá snadno předejít.

Spojení na Facebooku

Nastavení soukromí můžete mí sebepřísnější, stejně si vás kdokoli na Facebooku při troše snahy najde a zobrazí se mu minimálně vaše jméno, pohlaví, profilový obrázek a uživatelské jméno. Nemluvě o tom, že vás bude moci kontaktovat. Ne vždy je toto žádoucí, proto v rámci nastavení soukromí existuje tzv. Spojení na Facebooku (Účet - Nastavení soukromí). Na této stránce lze upravit, kdo vás může na Facebooku vyhledat (např. pouze přátelé přátel), poslat žádost o přátelství, zprávu či zobrazit váš seznam přátel.

Další nastavení se týká zobrazení vašich osobních údajů – vzdělání, místo pobytu, zájmy apod. Na rozdíl od předchozích bodů není problém tyto informace filtrovat pro určité seznamy přátel nebo konkrétní osoby.

Seznamy blokovaných

Spojení na Facebooku je funkce užitečná, ochrání vás ovšem zpravidla pouze před neznámými lidmi, skrytí před konkrétními osobami však neřeší. Od toho jsou Seznamy blokovaných, které se nacházejí v Nastavení soukromí. Poté, co nějakého uživatele zablokujete, se již daná osoba nebude moci stát vaším přítelem, ani s vámi prostřednictvím sítě navázat kontakt. Zablokujete-li některého z přátel, potom veškeré vazby, které s ním máte, budou přerušeny. Navíc váš profil pro něj nebude viditelný a nezobrazíte se tudíž v jeho výsledcích vyhledávání ani v seznamech přátel. Nutno dodat, že toto blokování je vzájemné, platí tedy i opačně.

Kromě samotných osob lze také blokovat pozvánky aplikací od nějakého přítele, stejně tak mohou být automaticky ignorovány pozvánky na události. Poslední, co zde naleznete, je seznam zablokovaných aplikací, které vás už nebudou „obtěžovat“, ani využívat informace o vaší osobě.

Jiří Pešek

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější