10 největších podvodů na Facebooku! Víte o nich?

10 největších podvodů na Facebooku! Víte o nich?

Populární sociální síť Facebook je doslova rájem pro podvodníky všeho druhu. Na své si zde přijdou spammeři, obchodníci s osobními údaji, ale i všehoschopní vtipálci. Netřeba jistě dodávat, že inteligentní člověk se jen tak napálit nenechá. To se ale rozhodně nedá říct o statisících Čechů, kteří každý den rozesílají pozvánky na nové podvodné aplikace, skupiny či stránky. Pojďme si představit ty nejznámější z nich.

1. Velký bratr – zjisti, kdo si prohlíží tvůj profil

Počet nachytaných: 520,000

Jednoznačně nejznámějším podvodem je Velký bratr. Autor skupiny sliboval uživatelům, kteří budou svým přátelům poctivě zasílat tzv. „pozvánky“, užitečnou aplikaci. Ta měla sledovat, kdo si prohlíží váš profil na Facebooku. Zázrak se ale nekonal, žádná aplikace se dodnes nikomu na profilu neobjevila a nikdy neobjeví. Místo toho si můžeme pročíst řadu politicky zaměřených článků, na které autor odkazuje. Zajímavé je, že podobných stránek vzniklo později několik. A vždy se v rekordním čase podařilo napálit statisíce uživatelů, kteří se jaksi nehodlají smířit s tím, že si z nich někdo neustále střílí…

2. Najdi na Facebooku svoje dvojče

Počet nachytaných: 590,000

Po úspěchu stránky Velký bratr podobných výplodů vznikaly desítky. Princip vždy stejný – za poslání pozvánek získáte něco speciálního. V tomto případě jste měli mít možnost se setkat s člověkem, který vám je na chlup podobný. Nakonec ale jediné, s čím se můžete na stránce setkat, je velké množství spamu a dokonce i nějaká ta politická agitace. No, neberte to.

3. FotoCheck: Zjisti, kdo prohlíží tvý fotky + počítadlo shlédnutí! FUNGUJE!

Počet nachytaných: 370,000

Znáte to… Dáváte si na profil nějakou vychytanou fotku, kde vám to (alespoň podle vás) opravdu sekne. Těšíte se na nadšené ovace svých přátel, nepřátel, partnerů, bejvalek. Hrozně rádi byste proto věděli, kdo z nich si vaší fotku skutečně prohlédl a kolikrát. Tak přesně tohoto odvěkého „přání“ všech facebookařů se rozhodl využít podvodník, který sliboval program, který toto všechno hravě svede.

4. Změn si barvu pozadí a jiné vlastnosti Tvého Facebooku

Počet nachytaných: 300,000

V tomto případě byla přislíbena jiná barva Facebooku. Jedinečná šance pro „líbkaře“, tedy uživatele, kteří dříve používali dnes již tak trochu zapomenutý portál Líbímseti. Jaké to bylo pro všechny zklamání, když jejich fejsbůk ne a ne zmodrat nebo zrůžovět…

5. Každý měsíc rozdáváme mezi fanoušky 20 000 Kč!

Počet nachytaných: 140,000

Peníze hýbou světem, Facebookem nevyjímaje. Přestože spousta lidí věděla, že se zřejmě jedná o něco nekalého, stránku si stejně na svůj profil přidala – co kdyby to náhodou byla pravda! Člověk nikdy neví. Respektive dnes už ví. Šlo samozřejmě o podfuk…

6. Najdi svou lásku na Facebooku!

Počet nachytaných: 110,000

Láska, láska, přes oči je páska. A přes mozek evidentně také. Své o tom ví důvěřivci, kteří svůj milostný život svěřili velkému a mocnému Facebooku. Autor podvodné stránky se ani nenamáhal se zdlouhavým popisem stránky. Stačil poutavý název a spamování může začít.

7. Odmítáme návrh zákona na zkrácení letních prázdnin!

Počet nachytaných: 50,000

„O měsíc kratší letní prázdniny? To rozhodně ne!“ řekli si studenti a vyrazili do virtuálního boje za dvouměsíční oddech od školy. Neuvědomili si přitom, že se jednalo pouze o aprílový žertík internetového serveru, který přišel se zprávou, že poslanci kvůli ekonomické krizi navrhli zkrátit prázdniny. Jako reakce na tento článek vznikly desítky facebookových stránek. Toto je jedna z nich.

8. Sněhová kalamita - CHCEME ŘEDITELSKÁ VOLNA!

Počet nachytaných: 80,000

Zima byla letos opravdu tuhá a jen málokomu pořádně nezkazila náladu. Ideální šance, jak otrávené studenty vybudit ke „vzpouře“. V tomto případě autor využil situace a vybízel ředitele škol, aby nenutili žáky v hlubokých mrazech chodit do školy. Každý přitom ví, že ředitel školy má jen omezený počet dní, kdy může volno vyhlásit. Kdyby tak měl činit při každém mrazu, asi by to se vzděláním v naší zemi nedopadlo nejlépe.

9. POZOR! Šokující fotka Jiřího Paroubka z doby jeho mládí!

Počet nachytaných: 60,000

Sociální demokrat Jiří Paroubek nepatří mezi idoly současných teenagerů. Že se na této „nenávisti“ dá i slušně vydělat, se přesvědčil neznámý autor. Ten si na svůj blog umístil fotografii Jiřího Paroubka v době, kdy byl mladý. Uživatelům Facebooku pak nabídl, že když se přihlásí na jeho stránku, tak bude okamžitě odkázán právě na jeho blog. Tam kromě fotografie čekala i spousta reklam, a tak si autor jistě přišel na pěkný výdělek.

10. Vyhraj notebook značky ASUS ZDARMA, losování KAŽDÝ DEN

Počet nachytaných: 190,000

Zde si autor nebral servítky a pro své pobavení neváhal zneužít jména společnosti Asus. Jak asi každý z vás tuší, žádné losování se nekoná. Škoda. Dodnes na něj čeká téměř dvě stě tisíc důvěřivých fejbukařů…

Vítek Novák

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější